• 004 0768 103 217

Zero comunicare cu copilul adolescent?

Timp de citire: 2 minute

Adolescența este una dintre cele mai turbulente etape din viața ființei umane. În această perioadă au loc schimbări atât de importante, de numeroase și de rapide în organismul uman, încât este aproape o minune cum de-i supraviețuim. Pe lângă modificările fiziologice, se petrec schimbări și în psihicul adolescentului. Poate cea mai importantă schimbare este dorința adolescentului de individuare, autonomizare și separare de părinți. Odată terminată cu bine, această transformare îi va permite să stea pe propriile picioare și să devină un adult independent.

Dar, pentru a parcurge această etapă, adolescentul caută provocări care să-i arate că se desprinde, că face progrese în sensul autonomizării. De aceea, uneori pare că adolescenții fac lucruri caraghioase sau exagerate, dar acestea sunt făcute pentru a le reitera sentimentul de progres pe calea individuării. Adolescenții vor căuta să facă acele acțiuni care le-au fost interzise de autoritate pentru că realizându-le exact pe acelea, vor dobândi percepția că sunt complet independenți.

Dorința exagerată de independență și acțiunile extravagante ale adolescenților se completează cu teama părinților că își vor pierde copilul sau tinerețea dacă acesta devine prea independent și se rupe de ei. Și de aici rezultă o multitudine de probleme și conflicte. Părintele insistă să devină mai strict și riguros, iar copilul să devină mai independent și autonom. Se creează un cerc vicios pe care doar părintele poate avea înțelepciunea și statura morală de a-l întrerupe. 

Adolescentul este ghidat de programarea sa pentru independență, atât de necesară pentru maturizare, și pe care nu o va simți ca însușită decât dacă realizează efectiv activități cât mai autonome și ieșite de sub orice autoritate, inclusiv cea parentală.

Părintele adult, pe de altă parte, este chemat să-și înțeleagă autentic etapa vieții în care se află și să integreze faptul că proprii copii sunt mari acum și că bucuria legată de ei va începe să vină din acest moment, prin faptul că îi poate vedea stând de picioarele lor pentru ca, mai târziu în viață, aceștia să devină ei înșiși sprijin pentru părinți. Acest proces este dificil pentru părinte. Atâta timp cât copilul este mic și dependent, înseamnă că el este puternic și independent. Dar când copilul devine el însuși mare și independent, părintele este obligat să recunoască, pe de o parte că îi este mai puțin folositor copilului, iar pe de altă parte, că a devenit mai bătrân. 

Fiecare deci, adolescent și părinte, au de înfruntat conflicte inconștiente care le tulbură puternic ființele. Ghidarea unui psihoterapeut în această etapă a vieții fiecăruia este de mare ajutor. Acesta știe care sunt etapele normale de dezvoltare ale adolescentului, îi cunoaște nevoile bazat pe argumente științifice și înțelege de asemenea dificultățile părintelui. Le poate armoniza și explica atât părinților cât și adolescenților din familie, ridicând în acest fel gradul de respect, coeziune și consens în familie.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie de Familie

Lei 350 / ședință
Descriere:
  • 75 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Familia ta trece printr-o criză severă?

Nimeni nu și le dorește, dar încercările vieții vin peste noi toți. Mai mari sau...

Familie, chiar și după divorț?

Mamă, tată, fiu, fiică. Acestea sunt roluri ce rămân valabile și după un divorț. Divorțul...

Familia ta are un membru cu dizabilități?

Viața poate părea grea chiar și atunci când tot ceea ce primim de la ea...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Două tipare de gândire care îți...

Un tipar de gândire este o modalitate generală de a procesa informațiile...

Ce se întâmplă în cabinetul psihoterapeutului?

Te gândești de ceva timp să apelezi la un psihoterapeut. Această problemă...