Psihoterapia este în primul rând despre confruntarea cu propriile probleme și despre recunoașterea rolului avut atât în crearea cât și în rezolvarea lor. Aceste două ipostaze ne creează conflict intern deoarece presupun recunoașterea responsabilității, apariția unui sentiment de vinovăție, trăirea de resentimente și regrete, frică și alte emoții negative. Acestea nu sunt ușor de tolerat și câteodată este mai lesne să ne găsim diverse justificări pentru a nu merge la psihoterapeut chiar dacă disconfortul din viața noastră este foarte mare. Uneori aceste justificări înseamnă să dăm crezare unor mituri despre psihoterapie.
Teama de a ne întâlni cu propriile limite ne face să emitem și să credem teorii neverificate astfel încât să ne putem continua viața fără a privi în interiorul nostru. Iată care sunt trei dintre cele mai frecvente mituri care circulă despre psihoterapie:
Nu sunt „nebun” ca să merg la psihoterapie
Gândul că prin comunicare cu altă ființă umană poți să-ți atenuezi sau să-ți rezolvi problemele din viață, faptul că te pui într-un scenariu de colaborare și te vezi deschizându-ți sufletul și solicitând ajutor … toate acestea spun deja foarte multe despre starea funcțională în care te găsești. Un om „nebun” nu ar putea nici măcar să aibă aceste gânduri.
Pentru a fi client al unui psihoterapeut este nevoie să ai o slujbă și o sursă de venit din care să achiți onorariul, să ai capacitatea de a planifica și organiza deplasarea la cabinet, să ai resursele fizice și mentale de a participa la o ședință de minim 45-50 de minute, cel puțin o dată pe săptămână și multe altele. Dacă ai toate acestea, cum ai putea să fii numit „nebun”?
Psihoterapia se bazează în realitate foarte mult pe aportul adus de client, pe capacitatea sa de introspecție, pe obiectivitatea și pe raționalitatea sa, așa că nimic nu este mai neadevărat decât faptul că mersul la psiholog este egal cu a fi „nebun”.
La terapeut merg pe termen lung oameni foarte conștienți de sine, care au aspirații cu privire la propria persoană, care știu că viața poate fi mai frumoasă, mai comfortabilă și care sunt dispuși să facă un efort în acest sens. Acești oameni se pot privi în interior, pot accepta că și-au epuizat resursele personale și au puterea de a cere ajutor din exterior pentru că înțeleg că echilibrul psihic este mult mai important decât orgoliul personal sau gura lumii.
Nu numai că nu ești „nebun” dacă mergi la psihoterapeut dar ești chiar orientat pe soluție, dispus la efort, ai speranță că ceva se poate face în legătură cu situația ta, ești conștient de sine, și, în general, dacă poți întrevedea psihoterapia ca posibilă pentru tine, ai de fapt multe resurse pe care le intuiești în străfundul ființei tale.
Toți psihoterapeuții sunt „nebuni”
Ce persoană poate fi mai potrivită pentru a te înțelege decât aceea care a trecut prin probleme similare în propria sa viață? Ce alt om este mai indicat să-ți asculte durerea decât cel care a simțit pe propria piele o durere la fel de mare? Cine oare să fie mai aproape de a-ți da o soluție decât cel care a avut și a soluționat o situație similară?
Psihoterapeuții au ales acest drum pentru că ei înșiși au trăit în depresie, anxietate, frică, situații de abuz, traume … De fapt, ca să aleagă să facă o profesie din asta, cei mai mulți dintre psihoterapeuți au trecut în realitate prin situații mai grele decât majoritatea clienților lor.
Așa că intră în cabinet, curaj, psihoterapeuții știu foarte bine despre ce vorbesc…
Este adevărat că multe dintre situațiile prin care au trecut și-au lăsat amprenta asupra lor și că unii vor trece drept ciudați sau excentrici dar unicitatea noastră ne face speciali și minunați și acest lucru se aplică și profesioniștilor în psihoterapie.
Psihoterapia este un serviciu scump
Viața psihică este însăși viața noastră. Modul cum percepem ceea ce ni se întâmplă, emoțiile avute, cum alegem să reacționăm, cum gândim, ce gândim, care sunt lucrurile ce ne captează atenția, ce anume ne motivează, cum ne exersăm voința… acestea sunt procesele care ne definesc existența. Este deja o certitudine faptul că sănătatea psihică influențează sănătatea fizică.
Pentru o miză atât de mare, pentru viața noastră însăși, poate exista un remediu care să fie prea costisitor?
Putem oare considera ca fiind scump un serviciu care ne ajută să fim mai bucuroși, mai entuziaști, mai prezenți în relații, mai performanți la muncă, mai disponibili acasă, să trecem peste încercări grele din existența noastră, să simțim plăcerea vieții și să ne echilibrăm psihic?
Dincolo de aceste argumente cu privire la beneficii, este bine să știi că procesul psihoterapeutic tipic presupune 1-3 ședințe pe săptămână iar onorariile percepute de psihoterapeuți încep de la 100 de lei pentru o ședință.
Acestea sunt trei dintre multiplele mituri care circulă despre psihoterapie. Dacă vrei să citești despre motivele pentru care psihoterapia funcționează poți merge aici.
Photo from Unsplash