Pentru multe cupluri antrenate în celebrul război dintre sexe, luptele se încheie cu o concluzie plină de amărăciune: “Suntem atât de diferiți!” Un astfel de mesaj nu numai că însoțește majoritatea despărțirilor, ci se regăsește uneori chiar la cupluri care depășesc dificultățile și reușesc să rămână împreună. La polul opus, recunoaștem cu toții refrenul: “Noi doi gândim la fel, simțim la fel, iubim la fel”. Desigur că este ceea ce își dorește oricine intră într-o relație: să se înțeleagă din priviri cu partenerul și să nu aibă niciodată divergențe. Dar acesta este un mit bazat pe o presupunere greșită, conform căreia sentimentele partenerilor au puterea să anuleze deosebirile dintre ei. Totul se complică și mai tare odată cu descoperirea că tocmai lucrurile care i-au adus împreună se transformă cu timpul în sursă de conflict. Așadar, cum putem gestiona diferențele dintre parteneri și consecințele acestora?
Adevărul este că femeile și bărbații sunt programați genetic să se dezvolte și să se comporte diferit. Chiar dacă fiecare dintre noi este o ființă unică, știința a demonstrat că reprezentanții celor două genuri se încadrează în tipare psihologice și comportamentale distincte. Cu alte cuvinte, în orice privință va exista un punct de vedere feminin și un punct de vedere masculin, în mod previzibil contradictorii. Dacă ai simțit pe propria piele că, în ciuda bunelor intenții, lucrurile nu funcționează așa cum ți-ai dori în cuplu, probabil e nevoie de unele schimbări în abordarea diferențelor. Atitudinea constructivă presupune să cunoști, să accepți și să respecți deosebirile dintre tine și partener. Astfel, vei investi energia cu înțelepciune și vei putea să o canalizezi asupra comportamentelor care contează cu adevărat pentru celălalt. Beneficiile sunt imediate: vei obține o comunicare optimă, îți vei calibra corect așteptările, vei scăpa de frustrări, dezamăgiri și resentimente.
Iată cele trei idei pentru a gestiona cu succes diferențele dintre parteneri:
1. Acceptă ideea că bărbații și femeile comunică diferit
Există o gamă largă de diferențe între bărbați și femei, de la cele evidente, de natură biologică, până la deosebiri mai subtile, influențate de factori precum apartenența la o anumită cultură, mediul, nivelul de educație, familia etc.
Într-un studiu realizat în anii ‘90 pe un eșantion de 25.000 de participanți, filosoful și terapeutul american John Gray a stabilit cu precizie în ce mod diferă bărbații de femei. Rezultatele au fost publicate în cartea “Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, considerată un ghid practic de referință pentru îmbunătățirea relațiilor de cuplu.
Autorul evidențiază, printre altele, deosebiri importante în legătură cu modul bărbaților și al femeilor de a comunica. Femeile sunt orientate spre comunicare, spre interacțiune permanentă și relaționare cu cei din jur. Pentru ele, a vorbi despre problemele proprii este un lucru la ordinea zilei și care nu constituie o invitație de a oferi soluții, ci un prilej de apropiere și intimitate. Este pur și simplu felul lor de a fi, iar faptul că pun preț pe exprimarea emoțiilor le ajută în gestionarea acestora. Atitudinea diferită a bărbaților, aparent mai puțin deschiși spre comunicare, ține de orientarea lor nativă spre atingerea obiectivelor. Pentru ei, nu este uzual și nici relevant să dezbată problemele pe care le au. Bărbații apelează în ultimă instanță la acest lucru, abia când simt că nu pot găsi o rezolvare pe cont propriu și au nevoie să ceară sfatul unei persoane de maximă încredere. Cele două stiluri diferite de a comunica generează deseori situații supărătoare pentru ambele părți. O femeie se va simți neascultată corespunzător de partener, dacă acesta o va întrerupe cu soluții la problemele pe care ea i le împărtășește. În schimb, un bărbat se va simți ofensat să primească sfaturi nesolicitate de la parteneră și va crede că aceasta îl consideră incompetent. Înțelegând modul de a funcționa al celuilalt, fiecare partener are de învățat propria lecție: bărbații să asculte pur și simplu, fără să-și imagineze că li se cere să rezolve ceva; femeile să acorde răbdarea și încrederea cuvenite partenerului, încurajându-l să se descurce singur.
2. Reține că bărbații și femeile au moduri diferite de a se certa
Se întâmplă câteodată, în cupluri, ca el să se supere pe ea pentru că s-a supărat pe el… dintr-un motiv oarecare. Sună cunoscut? Acesta este un tipar clasic ce conduce la escaladarea conflictului, perpetuat de motivele diferite pentru care se ceartă bărbații și femeile. Dincolo de varietatea pretextelor invocate, bărbații se implică în certuri puternice atunci când se simt criticați, respinși, neapreciați sau nerespectați. Pentru ei, primează nevoia de aprobare și de încredere din partea persoanei iubite. Așa se explică sensibilitatea lor, exagerată în ochii femeilor, atunci când le este cerut ajutorul. Pentru un bărbat, cererea de a face mai mult este interpretată drept o tentativă de a-l perfecționa, deci o aluzie la faptul că nu este suficient de bun. Când partenera înțelege această interpretare instinctivă, ea va ști că lipsa de cooperare a bărbatului nu trebuie pusă obligatoriu pe seama unui defect precum lenea. E mai degrabă o manifestare a dorinței lui de a fi iubit așa cum este.
De cealaltă parte, femeile sunt predispuse la ceartă în momentul în care se simt neînțelese, lipsite de importanță sau private de admirația bărbatului. Modul unei femei de a se poziționa revendică primul loc în lista de priorități a partenerului. Astfel, ea se dovedește extrem de sensibilă în privința atenției pe care o primește și va lua atitudine atunci când nu o mulțumește acest aspect.
Lucrurile degenerează în măsura în care momentul și reacția sunt alese greșit. Când atmosfera este una tensionată, femeile și bărbații se manifestă diferit. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, ea este cea care dorește să discute, pe când el se retrage. Fiindcă se înșeală în privința motivelor reale pentru care el alege distanțarea, femeia devine și mai insistentă. De aici mai este doar un pas până la convingerea sumbră că, dacă el nu vorbește, nu o mai iubește.
Realitatea este că orice bărbat se îndepărtează periodic, inclusiv atunci când nu s-a întâmplat nimic rău. El face lucrul acesta dintr-o nevoie firească de independență și autonomie. După îndeplinirea acelei nevoi, bărbatul va căuta din nou dragostea și intimitatea, din proprie inițiativă. Femeile au și ele un ritm specific, în care perioadele de forță și încredere oscilează cu momente de slăbiciune. O diferență ușor de observat este aceea că bărbatul poate să reia lucrurile cu ușurință din punctul în care le-a lăsat, însă femeia are nevoie de un interval de adaptare după un episod negativ. În final, problemele se pot evita sau rezolva cu o condiție: cei doi să își înțeleagă punctele vulnerabile și mecanismele instinctive, să nu se mai enerveze inutil și să devină capabili de coperare. De exemplu, o femeie cooperantă își exprimă sentimentele în mod direct, fără ocolișuri iritante pentru el, iar un bărbat cooperant acceptă supărarea ei, fără să mai intre în defensivă.
3. Ține cont că bărbații și femeile evaluează diferit faptele partenerului
În studiul amintit, John Gray explică modul ingenios în care bărbații și femeile țin scorul în relație. Chiar dacă unora le vine greu să recunoască, mai mereu ne dorim să marcăm puncte în ochii partenerului. Pregătim cu atenție surprize care nu își fac efectul dorit, apoi suntem descumpăniți de reacția celuilalt care nu pare să aprecieze efortul. Pentru femei, gesturile mărunte sunt la fel de importante și primesc același punctaj precum faptele mărețe ale partenerului. Astfel, un buchet de flori oferit fără ocazie specială ajunge să cântărească tot atât de mult precum un concediu planificat de el în detaliu. Un instinct misterios îl determină pe bărbat să se concentreze asupra lucrurilor mari și să renunțe la gesturile mărunte. Consecința nebănuită este că va pierde puncte însemnate sau va câștiga prea puțin în comparație cu ceea ce își imaginează că a realizat în relație.
Secretul de care trebuie să țină seama un bărbat pentru a marca mai multe puncte este să facă gesturi mici cât mai des: o îmbrătișare, un compliment, un telefon în cursul zilei, sosirea punctuală, câteva minute de atenție reală, o plimbare fără copii, pregătirea mesei în locul ei etc. Pe de altă parte, în sistemul de notare al bărbaților, tot ce contează este să primească dragoste și apreciere. Dacă femeia nu i le oferă, oricât de mare ar fi contribuția ei în relație, totul va fi lipsit de importanță din punctul lui de vedere. De aceea, principalul secret al obținerii unui punctaj bun de către femeie constă mai degrabă în atitudinea ei, decât în faptele propriu-zise. Așa se face că o masă delicioasă pregătită de ea când este supărată are toate șansele să fie depunctată de bărbat. Mult mai tare contează pentru el dacă partenera se bucură când îl vede, dacă îi cere sprijinul, dacă nu face caz când el greșește și nu îl sancționează cu fiecare ocazie ș.a.m.d.
Concluzii și sugestii pentru evitarea conflictelor generate de diferențele dintre parteneri:
În concluzie, există diferențe certe între femei și bărbați, iar acestea merg până la modul în care ei se ceartă, aleg să comunice sau să tacă, își acordă puncte sau se penalizează pentru gesturi aparent nerelevante. Când partenerii dintr-un cuplu nu conștientizează faptul că sunt concepuți diferit, relația poate să devină obositoare din cauza conflictelor care se înmulțesc. Dacă vor să le evite, partenerii trebuie să învețe cât mai multe lucruri despre diferențele naturale dintre ei și să le acorde o privire indulgentă: “Când îți aduci aminte că partenerul diferă de tine la fel de mult ca cineva de pe altă planetă, poți să te relaxezi și să cooperezi în loc să te opui și să încerci să elimini diferențele” (Dr. John Gray, “Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”)
Photo by Kristina Litvjak on Unsplash