În lumea modernă urbană pierdem foarte ușor contactul cu propria ființă. Pe lângă multitudinea de activități pe care ne angajăm să le facem zi de zi, avem “sprijin de nădejde” și în diverse substanțe care să ne dezactiveze sistemele de alarmă, atunci când acestea se activează. Cafeaua, alcoolul, energizantele, drogurile, toate funcționează pe principiul amăgirii creierului, spunându-i acestuia că nu suntem obosiți, atunci când de fapt chiar suntem.
Astfel, zi de zi, asumându-ne tot mai mult și apelând la tot felul de scurtături, ne punem singuri în pericol. Avem așadar de-a face cu două mari categorii de probleme: pe de o parte, tipare disfuncționale și dezadaptative de gândire care ne împing de la spate să ne suprasolicităm și, pe de altă parte, soluțiile pe care le accesăm pentru a face față ritmului infernal pe care ni-l impunem.
Uneori, este nevoie pe termen scurt de eforturi mai mari, mai intense, pentru a rezolva o situație de criză, un proiect apărut pe neașteptate. Dar epuizarea fizică și mentală (burnout-ul) nu se referă la această situație.
În burnout ajung oamenii care zi de zi, timp de mai multe luni de zile sau chiar ani de zile, își asumă să facă tot mai mult, ignorându-și limitările fizice și psihice. Burnout-ul este deci o boală a celor puternici, a celor care își spun mereu că pot mai mult, a celor care le rezolvă pe toate și vor să schimbe lumea.
Chiar dacă faci parte din această categorie de oameni dedicați și activi, ai nevoie să îți clarifici până unde poți merge, pentru că nu mai ești de folos nimănui dacă te epuizezi și începi să manifești simptome de letargie, depresie și retragere socială. În acel moment poți deveni chiar o povară. Orice lucru este bun dacă este luat sau făcut cu măsură, spune înțelepciunea veche, iar acest principiu este valabil și în cazul volumului și activităților noastre de zi cu zi.
Dacă suspectezi că ai putea să te afli într-o stare de epuizare fizică și emoțională (burnout), iată care sunt simptomele pe care le poți verifica: lipsă de energie fizică și psihică; stare permanentă de oboseală; lipsa motivației de a efectua activități precum munca sau cele de acasă; capacitate scăzută de concentrare a atenției; rezultate mai slabe în muncă; indecizie și/sau decizii amânate sau proaste; ignorarea propriei igiene și stări de sănătate; consum dezechilibrat de alimente; consum de alcool și alte substanțe. Starea de epuizare se răsfrânge și asupra fizicului, putând apărea migrene, încordare musculară, diverse dureri sau tulburări la nivelul tubului digestiv.