• 004 0768 103 217

Te simți epuizat în mod constant?

Timp de citire: 2 minute

În lumea modernă urbană pierdem foarte ușor contactul cu propria ființă. Pe lângă multitudinea de activități pe care ne angajăm să le facem zi de zi, avem “sprijin de nădejde” și în diverse substanțe care să ne dezactiveze sistemele de alarmă, atunci când acestea se activează. Cafeaua, alcoolul, energizantele, drogurile, toate funcționează pe principiul amăgirii creierului, spunându-i acestuia că nu suntem obosiți, atunci când de fapt chiar suntem.

Astfel, zi de zi, asumându-ne tot mai mult și apelând la tot felul de scurtături, ne punem singuri în pericol. Avem așadar de-a face cu două mari categorii de probleme: pe de o parte, tipare disfuncționale și dezadaptative de gândire care ne împing de la spate să ne suprasolicităm și, pe de altă parte, soluțiile pe care le accesăm pentru a face față ritmului infernal pe care ni-l impunem.

Uneori, este nevoie pe termen scurt de eforturi mai mari, mai intense, pentru a rezolva o situație de criză, un proiect apărut pe neașteptate. Dar epuizarea fizică și mentală (burnout-ul) nu se referă la această situație.

În burnout ajung oamenii care zi de zi, timp de mai multe luni de zile sau chiar ani de zile, își asumă să facă tot mai mult, ignorându-și limitările fizice și psihice. Burnout-ul este deci o boală a celor puternici, a celor care își spun mereu că pot mai mult, a celor care le rezolvă pe toate și vor să schimbe lumea.

Chiar dacă faci parte din această categorie de oameni dedicați și activi, ai nevoie să îți clarifici până unde poți merge, pentru că nu mai ești de folos nimănui dacă te epuizezi și începi să manifești simptome de letargie, depresie și retragere socială. În acel moment poți deveni chiar o povară. Orice lucru este bun dacă este luat sau făcut cu măsură, spune înțelepciunea veche, iar acest principiu este valabil și în cazul volumului și activităților noastre de zi cu zi.

Dacă suspectezi că ai putea să te afli într-o stare de epuizare fizică și emoțională (burnout), iată care sunt simptomele pe care le poți verifica: lipsă de energie fizică și psihică; stare permanentă de oboseală; lipsa motivației de a efectua activități precum munca sau cele de acasă; capacitate scăzută de concentrare a atenției; rezultate mai slabe în muncă; indecizie și/sau decizii amânate sau proaste; ignorarea propriei igiene și stări de sănătate; consum dezechilibrat de alimente; consum de alcool și alte substanțe. Starea de epuizare se răsfrânge și asupra fizicului, putând apărea migrene, încordare musculară, diverse dureri sau tulburări la nivelul tubului digestiv.

Photo by Ian on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie Individuală

Lei 250 / ședință
Descriere:
  • 50 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Nu te mai înțelegi cu nimeni?

Omul își găsește sensul și plăcerea vieții în relațiile cu semenii. Fără o conectare corespunzătoare...

Te simți adeseori foarte abătut?

Depresia este o stare psihică și fiziologică complexă care învăluie ființa umană și îi răpește...

Te simți diferit de ceilalți?

De multe ori, adulții care nu reușesc să se conecteze cu ceilalți resimt un gol...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Rana mortalității: putem oare să ne împăcăm cu ea?

Moartea este considerată, prin definiție, un subiect sumbru. Condiția efemeră a ființei umane și a...

Femei și bărbați – ce ne mai ține împreună?

Speciile evoluate, printre care și Homo Sapiens, au ales separarea pe sexe a indivizilor ca...