• 004 0768 103 217

Te simți diferit de ceilalți?

Timp de citire: 2 minute

De multe ori, adulții care nu reușesc să se conecteze cu ceilalți resimt un gol permanent în interiorul ființei lor și li se pare că sunt foarte diferiți. Pe toți ceilalți îi văd ca având lucruri în comun, dar pe ei înșiși se văd altfel și de neînțeles. Din această cauză, rareori reușesc să aibă conexiuni profunde cu prietenii, colegii sau partenerii de viață. Asemenea trăiri au la bază un fenomen numit neglijarea emoțională din copilărie. Adulții vizați au primit în copilărie prea puține unități de hrană emoțională comparativ cu nevoile lor.

Astfel, au dezvoltat puternice convingeri interioare conform cărora sentimentelor lor nu contează, că nu sunt iubiți sau doriți și că nici nu vor fi vreodată, că nu sunt ascultați și că nevoile lor nu sunt și nu vor fi niciodată satisfăcute. Navigând prin viață cu aceste convingeri, nu este greu de înțeles de ce acești adulți nu reușesc să lege relații satisfăcătoare și să-și realizeze potențialul.

Pe parcursul primilor ani de viață, adulții din prezent și copiii de la vremea respectivă au avut părinți absenți sau insuficient de prezenți fizic și emoțional din motive ce țin de muncă, separări prin divorț sau pierderi prin boală și moarte, consum de alcool și substanțe, indisponibilitate cauzată de boli mintale sau diverse alte situații.

Pentru a rămâne în familia care îi asigură supraviețuirea, chiar dacă precară, copiii sunt înzestrați cu un mecanism automat, cognitiv și emoțional, care le permite să facă acest lucru. Astfel, printr-o resemnificare pe care o fac în legătură cu evenimentele din viața lor, copiii pot rămâne alături de părinții care îi neglijează, dar le asigură totuși cele mai bune șanse de supraviețuire, chiar dacă la un nivel minim. Acest mecanism este reprezentat de întoarcerea copilului împotriva lui însuși și luarea asupra propriei persoane a dificultăților cu care se confruntă. Astfel, copilul va începe să creadă că el însuși este de vină pentru că părinții nu-i acordă mai multă atenție, nu-i îndeplinesc nevoile și nu-i consideră importante emoțiile și sentimentele.

Pe măsură ce va crește, acest copil va considera normal ca și în relațiile cu ceilalți să nu fie ascultat, să facă numai ceea ce vor alții și să nu-și asculte vocea interioară care-i spune despre plăcerile și preferințele proprii. Astfel, în timp se produce o deconectare de la sine și copilul, acum devenit adult, are permanent un sentiment vag că ceva nu este la locul său, că ceva este în neregulă cu sine. Se instalează sentimentul de a fi diferit de ceilalți. Relațiile sunt greu de construit atunci când te simți neînțeles și când crezi că nu ești demn de a primi iubirea și aprecierea celorlalți.

Nu toți adulții care au trecut prin neglijare emoțională în copilărie dezvoltă aceste simptome, pentru că unii au fost mai rezistenți în copilărie sau au avut alte persoane în jur de la care au primit minimul de hrană emoțională. Dar dacă te regăsești în scenariul de mai sus, este bine să acționezi, iar eu te pot asigura că problema este rezolvabilă și reversibilă și că indiferent de gradul de neglijare emoțională din copilărie, noi adulții putem învăța că suntem importanți, că sentimentele noastre contează și putem dezvolta tipare de acțiune funcționale și adaptative care să ne ajute să construim relații frumoase și armonioase.

Photo by Noah Buscher on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie Individuală

Lei 250 / ședință
Descriere:
  • 50 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Te simți epuizat în mod constant?

În lumea modernă urbană pierdem foarte ușor contactul cu propria ființă. Pe lângă multitudinea de...

Nu te mai înțelegi cu nimeni?

Omul își găsește sensul și plăcerea vieții în relațiile cu semenii. Fără o conectare corespunzătoare...

Te simți adeseori foarte abătut?

Depresia este o stare psihică și fiziologică complexă care învăluie ființa umană și îi răpește...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Trei idei pentru a gestiona diferențele dintre parteneri

Pentru multe cupluri antrenate în celebrul război dintre sexe, luptele se încheie cu o concluzie...

Temeri ce ne țin departe de psihoterapie

Cele de mai jos sunt temeri legitime în legătură cu a merge la un psihoterapeut....