Depresia este o stare psihică și fiziologică complexă care învăluie ființa umană și îi răpește bucuria de a trăi. O persoană depresivă vede lumea în foarte puține culori și nu se mai bucură de nimic, nici măcar de lucrurile care anterior îi făceau plăcere. Depresia nu trebuie confundată cu tristețea, care este o emoție umană utilă, menită să ne ajute să ne adaptăm la mediul în care trăim. Spre deosebire de tristețe, depresia este o stare mult mai profundă și se manifestă pe un termen mai lung.
Depresia poate avea multiple cauze, de la factori genetici sau factori de mediu, la evenimente de viață (pierderi, relații nesatisfăcătoare, accidente) și boală fizică. Procesul fiziologic responsabil de starea de depresie este legat de existența în cantități insuficiente a unor neurotransmițători, substanțe necesare pentru buna funcționare a creierului nostru.
A fi deprimat nu este în nici un caz o alegere. Nimeni nu alege de bunăvoie așa ceva. Este o negură a sufletului, un abis fără fund, o stare din care depresivul ar ieși în orice moment dacă ar putea și dacă ar depinde de el. Problema este că cel deprimat are aproape întotdeauna nevoie de ajutor. Acest lucru se întâmplă pentru că resursa noastră pentru a ieși din stări și situații dificile este însăși sistemul nostru nervos, dar în cazul depresiei acesta este foarte afectat și cu greu se poate extrage singur din această situație.
Da, așa este, ți se spune că ar trebui să fii mai pozitiv, că prea alegi să te gândești la rău și că dacă ai gândi altfel îți va fi mai bine. Dar nu poți. Și te învinovățești și mai tare. Devii astfel și mai deprimat.
Ei bine, eu te înțeleg. Știu că nu poți ieși singur de acolo. Ai nevoie de călăuzire și suport iar pe viitor, după ce ți-ai activat anumite resurse, poate că vei recunoaște singur un episod depresiv incipient și vei reuși să te lupți cu el.
Dar acum nu îți faci decât și mai mult rău dacă te învinuiești și te consideri slab. Realitatea este că cel care își duce depresia pe picioare este de fapt un om foarte puternic. Este un om responsabil și, în mod paradoxal, altruist. Aceasta pentru că, într-un fel, depresia este o furie îndreptată împotriva propriei persoane. Depresivul alege să se blameze pe sine decât să-i blameze pe alții. Acest lucru înseamnă asumare.
Vino să lucrăm împreună, să-ți împrumut din energia mea o vreme, până când îți vei regăsi plăcerea vieții și vei putea din nou să stai pe propriile tale picioare!
Photo by Tammy Gann on Unsplash