• 004 0768 103 217

Nu vă mai înțelegeți în cuplu?

Timp de citire: 2 minute

Viața în doi este una dintre cele mai mari provocări ale lumii moderne. Odată cu progresul civilizației umane, valența cuplului de a fi o strategie optimă de supraviețuire și procreare a început să cadă în derizoriu. Cuplurile actuale nu mai sunt chemate să trăiască împreună pentru că altfel nu vor supraviețui sau nu pot procrea, ele sunt chemate să trăiască împreună de plăcere. Ceea ce se dovedește a fi infinit mai greu.

Într-o lume în care femeile și bărbații au acces aproximativ egal la muncă și venituri și în care se poate deja procrea cu inseminare in-vitro sau cu mamă surogat, cuplului i se cere să se reinventeze și să-și găsească noi rațiuni de existență. Altfel, este foarte probabil ca în timp să dispară însuși conceptul de cuplu.

Noua rațiune care poate salva cuplul este bucuria de a fi unul cu altul, plăcerea de a împărtăși momente și pasiuni, potrivirea în gând și fapte, bucuria de a te completa unul cu celălalt, energie masculină cu energie feminină. Noua rațiune nu este de fapt ceva complet nou. Ea a existat dintotdeauna, dar a jucat un rol mai puțin important în a ține cuplurile împreună de-a lungul istoriei, comparativ cu nevoia de supraviețuire sau procreare.

Dar cum am putea astăzi să construim cupluri bazate pe completarea reciprocă și plăcerea de a fi împreună? Cum putem să mai facem acest lucru după ce atâtea milenii în istorie am construit pe baza fricii că nu vom supraviețui de unii singuri și că nu vom avea urmași dacă nu formăm cupluri?

Cu greu, dar este o luptă frumoasă și meritorie. Pentru că este mult mai mult sens în a te uni din plăcere și completare, decât de frică.

Dacă simțiți că sunteți în impas și că nu mai reușiți să vă conectați, psihoterapia de cuplu poate fi un mijloc prin care să vă redescoperiți, să înțelegeți elementele care v-au adus împreună, dar și elementele care vă îndepărtează. Fiecare dintre noi avem un set de tipare emoționale și de gândire care ne ajută sau ne stânjenesc în relațiile cu ceilalți. Un cuplu fericit se construiește pornind de la autocunoaștere, pentru că numai propria persoană pot fi subiectul schimbării. Cel de lângă noi se poate schimba doar singur, la rândul său.

Atâta timp cât aveți cel puțin un obiectiv comun, psihoterapia de cuplu vă poate fi de folos și poate aduce plusvaloare pentru efortul vostru. Existența obiectivului comun atestă că entitatea cuplu este încă în viață, că există două jumătăți care trag în aceeași direcție. 

Acolo unde există obiective și viziuni comune există material de lucru și există resurse pe care să se construiască. Nu vă lăsați descurajați de greutăți, orice cuplu trece prin ele pentru că aceasta este maniera prin care oamenii învață și progresează: relațiile. Cele mai mari realizări în dezvoltarea noastră personală sunt atinse cu ajutorul relațiilor cu ceilalți, în special al relațiilor de cuplu.

Photo by christian buehner on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie de Cuplu

Lei 350 / ședință
Descriere:
  • 75 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Cuplul vostru trece printr-o situație de criză?

Uneori viața ne trimite încercări grele. Pornim la drum în viața de cuplu entuziaști, de...

Este dificil să aveți copii?

Procrearea, țelul suprem al fiecărei specii, poate fi uneori greu de atins. Nici specia umană...

Divorțul cu copii. Se poate termina cu bine?

Ați ajuns la această concluzie: vă doriți amândoi divorțul. La prima vedere, un psihoterapeut nu...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Femei și bărbați – ce ne...

Speciile evoluate, printre care și Homo Sapiens, au ales separarea pe sexe...

Două tipare de gândire care îți...

Un tipar de gândire este o modalitate generală de a procesa informațiile...