• 004 0768 103 217

Familia ta are un membru cu dizabilități?

Timp de citire: 2 minute

Viața poate părea grea chiar și atunci când tot ceea ce primim de la ea se încadrează în limitele normalului. Dificultățile existențiale țin foarte mult de percepția noastră, iar oameni aflați în aceeași situație pot spune lucruri diferite despre starea lor: unii că sunt fericiți, alții că sunt triști. A avea o viață bună ține, deci, mult mai mult de modul cum vedem noi lucrurile, decât de modul cum sunt ele în realitate. Așa se face că bucuria și echilibrul pot intra în viața oricăruia dintre noi, indiferent de încercările la care suntem supuși.

Una dintre cele mai mari provocări în viața noastră pe acest Pământ este să avem un suflet drag, un membru al familiei, aflat într-o stare precară de sănătate fizică sau mintală, sau ambele. O astfel de suferință își lasă amprenta asupra întregii familii. Acela dintre membrii familiei care poartă dizabilitatea este foarte impactat, mai ales dacă este conștient de starea sa. Atunci când realizează ce se întâmplă cu sine, cel suferind începe să dezvolte gânduri cu privire la inutilitatea sa, la faptul că este o povară pentru ceilalți. Alteori, din contră, devine foarte pretențios și dorește să fie pus în centrul atenției tuturor, considerând că toti ceilalți trebuie să-și sacrifice viața pentru ca el să și-o poată recupera pe a lui. Indiferent de cum decurg lucrurile, atmosfera din familie se degradează și devine greu gestionabilă. Cel suferind ar putea beneficia foarte mult în această situație de suportul unui psihoterapeut care să deschidă noi perspective cu privire la situația existentă. Psihoterapia poate ajuta fie în sensul de a diminua depresia, autoînvinuirea și regretele celui suferind, fie în sensul de a-l ajuta să conștientizeze limitele în care poate cere ajutor, cu respectarea nevoilor pe care le au cei care îi sunt alături.

O altă fațetă a îngrijirii unui membru al familiei cu dizabilități este legată de epuizarea și suprasolicitarea membrilor activi care oferă suport. Acest fenomen apare cu precădere atunci când îngrijitorul este de fapt unul singur, fie pentru că sunt doar doi membri în familie, dintre care unul este cel incapacitat, fie pentru că deși sunt mai mulți membri, ceilalți nu se implică. În această situație, familia are nevoie de ajutor pentru a-și înțelege calitatea de sistem complex, care se fundamentează pe mai mulți membri, nu doar pe unul singur. Psihoterapia poate veni în sprijinul tuturor pentru a clarifica nevoi și obligații firești în relațiile umane și interfamiliale (aici nu este vorba cumva de relatii intrafamiliale?) astfel încât lucrurile să devină din nou funcționale.

Conflictele, tensiunile și acuzele de neimplicare sunt iarăși un fenomen des întâlnit în familiile în care unul dintre membri nu se mai poate îngriji singur și are nevoie de suportul celorlalți. Uneori resursele familiei de mediere și aplanare se epuizează pe fondul supraîncărcării și lucrurile escaladează. Familia are nevoie în aceste momente de o intervenție din afara ei, lucidă, care să aducă în prim plan în egală măsură atât nevoile, cât și obligațiile fiecărui membru. Psihoterapeutul este cel care poate pune în act această intervenție. Acesta este specialistul care a fost antrenat să asculte toate opiniile, să fie imparțial, să nu amestece părerile sale personale cu cele ale clienților săi, să urmărească binele suprem al clientului său, familia în acest caz.

Sigur, nu este ușor, dar familia reprezintă rădăcinile noastre, fundația personalității noastre și temelia pe care construim. Nici un efort nu este prea mult pentru a ne ține familiile unite pentru că este vorba mai degrabă despre a ne ține pe noi înșine în echilibru și întregi ca ființe umane.

Photo by Danny Nee on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie de Familie

Lei 350 / ședință
Descriere:
  • 75 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Familie, chiar și după divorț?

Mamă, tată, fiu, fiică. Acestea sunt roluri ce rămân valabile și după un divorț. Divorțul...

Zero comunicare cu copilul adolescent?

Adolescența este una dintre cele mai turbulente etape din viața ființei umane. În această perioadă...

Familia ta trece printr-o criză severă?

Nimeni nu și le dorește, dar încercările vieții vin peste noi toți. Mai mari sau...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Ce se întâmplă în cabinetul psihoterapeutului?

Te gândești de ceva timp să apelezi la un psihoterapeut. Această problemă...

Educația sexuală: Când și cum le...

Sexualitatea este o dimensiune a ființei umane pe cât de naturală, pe...