• 004 0768 103 217

Familie, chiar și după divorț?

Timp de citire: 2 minute

Mamă, tată, fiu, fiică. Acestea sunt roluri ce rămân valabile și după un divorț. Divorțul desparte doi parteneri romantici, iar calitățile care se pierd sunt cele de soț și soție. Dar calitățile de mamă și tată sunt pe viață. La fel și cele de fiu și fiică. Din păcate, de prea multe ori, oamenii lasă eșecul lor de a trăi într-un cuplu romantic să le afecteze și celelalte roluri pe care le au în viață. Dar acest lucru nu este necesar, doi oameni pot fi părinți la fel de bine și în continuare, după ce nu mai sunt soț și soție. Calitatea de părinte nu o presupune neapărat și pe cea de partener de viață. Părinte ești în relație cu copilul tău, iar soț sau soție ești în relație cu partenerul tău. Așadar, suprapunerea rolurilor nu este obligatorie.

Desigur, cel mai bun echilibru în relațiile de familie se obține atunci când cei doi părinți sunt și parteneri romantici, dar acest lucru nu este neapărat necesar pentru a fi un bun părinte. Ba chiar, de multe ori, deși părinții rămân împreună, ei nu mai formează de fapt un cuplu în adevăratul sens al cuvântului, ceea ce poate afecta la fel de grav actul parental, pentru că exemplul lor de familie va fi cel ce se va întipări în mintea copiilor lor.

Este oare posibil ca cineva să vă poată ghida pentru a rămâne părinți buni chiar și după ce ați divorțat? Ei bine, da, iar această persoană este psihoterapeutul de familie. Pentru acesta, clientul va fi familia în întregimea sa și veți putea să vă prezentați cu toții în cabinetul său pentru a descoperi cum se armonizează relațiile în noua situație, în care voi ca părinți nu mai sunteți și parteneri romantici.

Psihoterapeutul de familie urmărește binele suprem al familiei, adică al fiecărui membru luat în relație cu ceilalți. Acest lucru îi va permite să trateze nediscriminatoriu pe fiecare membru și să nu fie subiectiv. Această abordare este foarte importantă, mai ales când vorbim despre o situație tensionată generată de divorț. 

Tensiunea dintre cei doi foști parteneri de cuplu nu-și mai are rost în cadrul noii formule de familie și este important ca fiecare să vadă binele mai mare care poate fi atins în această situație: dezvoltarea armonioasă a copiilor, cu acces la ambii părinți, la ambele modele parentale (mamă și tată) și de gen (bărbat și femeie). Prezența acestor modele în viața lor și o interacțiune sănătoasă între ele va crea premisa unei dezvoltări psiho-emoționale echilibrate, dându-le șansa de a intra în viață ca tineri adulți stabili.

A răpi copiilor modelul reprezentat de celălalt părinte, fie prin impunerea absenței fizice a acestuia, fie prin denigrarea permanentă a acestuia, nu va face decât să creeze dezechilibre în lumea interioară a copiilor, care vor integra modele false, nesustenabile ale femininului sau masculinului, ale maternității sau ale paternității. Când vor intra în viața de adult, acești copii se vor ghida în propriile relații conform modelelor pe care le-au interiorizat, ceea ce va crea premise de eșec sau succes, totul în funcție de modele avute.

Dacă ați ratat relația de cuplu, nu este necesar să ratați și calitățile de mamă sau tată. Viața romantică v-o puteți reface alături de alți parteneri, dar calitatea de mamă și tată nu mai poate fi refăcută, dacă v-ați pierdut copiii.

Photo by Trần Toàn on Unsplash

Sună acum!

004 0768 103 217

Psihoterapie de Familie

Lei 350 / ședință
Descriere:
  • 75 de minute per ședință
  • Plata se face la finalul ședinței
  • Online sau în cabinet (București)
Ai nevoie de ajutor?

Explorează Serviciile Mele!

Zero comunicare cu copilul adolescent?

Adolescența este una dintre cele mai turbulente etape din viața ființei umane. În această perioadă...

Familia ta are un membru cu dizabilități?

Viața poate părea grea chiar și atunci când tot ceea ce primim de la ea...

Familia ta trece printr-o criză severă?

Nimeni nu și le dorește, dar încercările vieții vin peste noi toți. Mai mari sau...
Ce spun alții despre mine?

Explorează Recomandările Mele!

Îl cunosc pe Andrei de ceva timp... Este o persoană cu un caracter puternic, o persoană blândă, cu suflet cald, săritor, fiind gata sa ajute în orice clipa. Are o capacitate foarte mare de a înțelege probleme cu o vastă diversitate; în același timp este un om cu principii puternice, un om care respectă regulile, devotat acestei profesii, cu o dorință permanentă de a evolua și de a se dezvolta în sfera profesională.

Bianca

Coleg

La Andrei am descoperit că abordarea integrativă pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dezvoltare personală se împletește cu responsabilitatea pentru meseria de psiholog și psihoterapeut. Este un om complex, cu o fină înțelegere a multor fațete ale psihicului uman. Andrei este foarte orientat pe obiectiv, cu greu mai poate fi oprit dacă și-a propus ceva. Este foarte prezent în toate rolurile pe care și le asumă.

Bogdan

Coleg

Andrei este un profesionist care se dedică cu foarte mare responsabilitate în ceea ce face. Aș avea încredere să apelez la serviciile lui de psihoterapie în caz de nevoie, pentru că sunt sigur că este persoana potrivită care îmbină empatia, atenția, determinarea și știința într-un mod armonios și echilibrat. Andrei este deschis la nou și se ferește de judecăți de valoare și prejudecăți. Încearcă constant să înțeleagă toate punctele de vedere.

Cosmin

Coleg
Care este viziunea mea?

Explorează Blogul!

Mă strădui constant să scriu materiale care să aducă o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra marilor întrebări ale vieții. Citindu-mi blogul e posibil să găsești unele răspunsuri utile la preocupările tale și în mod cert vei ajunge să mă cunoști mai bine.

Ce se întâmplă în cabinetul psihoterapeutului?

Te gândești de ceva timp să apelezi la un psihoterapeut. Această problemă...

Patru nevoi ale femeilor și bărbaților...

Adulții au anumite nevoi pe care numai un partener romantic le poate...