Nimeni nu și le dorește, dar încercările vieții vin peste noi toți. Mai mari sau mai mici, în funcție de șansa fiecăruia sau de percepțiile sale. Accidente, boli, pierderi, dezastre naturale, falimente și multe altele, toate fac parte din viața pe acest Pământ. Familiile sunt chemate de multe ori să facă față împreună la astfel de provocări. Există mult sens pentru membrii familiei în a sta împreună, unii alături de alții, în încercările pe care viața le aduce.
Din păcate nu este ușor să faci acest lucru, pentru că dificultățile vieții de familie, de orice natură ar fi ele, diminuează resursele materiale, fizice, financiare și psihice. Iar atunci când resursele sunt puține, relațiile sunt tensionate și întreaga familie face eforturi suplimentare pentru a compensa lipsurile apărute. Acest lucru se traduce în răcirea relațiilor, învinuiri și resentimente, ranchiună, senzația de nedreptate, frică de necunoscut, teamă de abandon și multe altele.
Toate acestea pot fi reacții normale față de situația de criză prin care trece familia ta și pot reprezenta răspunsuri adaptative pe termen scurt. Dar, privind în perspectivă, ele nu pot fi soluții de termen lung.
De aceea, familia este chemată să conștientizeze problema apărută, resursele pe care le are pentru contracararea ei, precum și punctele slabe care o pot agrava. Psihoterapia de familie este o soluție foarte bună pentru a sprijini familia în aceste momente. Psihoterapeutul poate vedea problema familiei de la o înălțime pe care membrii nu o mai pot atinge. Acesta are șansa de a participa la demers de pe o poziție obiectivă, fără să fie afectat emoțional de drama prin care trece familia ta. Ceea ce înseamnă că poate conduce către puncte de vedere mai lucide și mai adaptative în proces.
Având ca obiectiv binele suprem al familiei, deci al fiecărui membru în relație cu ceilalți, psihoterapeutul va media rănile fiecăruia și va traduce în cuvinte de înțeles pentru toți nevoile firești, umane ale fiecărui membru al familiei. Psihoterapeutul, pe baza pregătirii sale, cunoaște care sunt evoluțiile și procesele firești în cadrul unei familii echilibrate. Având acest model de familie în minte, el poate direcționa și familia ta către acest deziderat.
Cu cât sunt mai mulți membri într-o familie, cu atât sunt mai multe interese de armonizat, ceea ce poate fi foarte dificil fără ajutor din afară. Relațiile de familie conțin istoricul nostru de formare ca ființe umane, reprezintă rădăcinile noastre în trecut și în viitor, ele merită să fie tratate cu maximă atenție.
Cu cât evenimentele majore prin care trece o familie sunt mai bine procesate de către toți membrii, cu atât efectele negative ale acestora sunt mai reduse și cu atât sunt mai mici șansele ca anumite evenimente (precum divorțul, infidelitatea, abuzurile etc.) să se repete transgenerațional.
Familia este zona de stabilitate a fiecăruia dintre noi, este fundația noastră ca ființe umane. De aceea, nu o trata cu superficialitate atâta timp cât ai avut șansa de a avea una! Pentru că sunt și persoane care nu avut această șansă și ele sunt chemate să ducă alte lupte, chiar mai grele.
Photo by Jordan Whitt on Unsplash