Timp de citire: 3 minute

Cu toții ne construim în minte imaginea partenerului ideal. Îi atribuim diferite calități și trăsături în funcție de nevoile noastre. Trecem absolut totul în revistă: atribute fizice, intelectuale, emoționale, spirituale, statut social și financiar. De multe ori însă, ne concentrăm pe aspectele exterioare mai mult decât pe cele interioare. Ne lăsăm impresionați de ceea ce vedem la suprafață fără să privim în profunzime ca să cunoaștem resurele interioare ale persoanei de care suntem interesați. Ceea ce afișează o persoană în exterior va pierde ușor dacă nu are și resursele proprii cu care să genereze aceste lucruri. Mai valoros este un parteneriat cu cineva care nu se afișează ostentativ, dar are capacitatea interioară de a genera, decât cu cineva care are totul în exterior dar îi lipsesc resursele interne. Din această perspectivă, psihologii au identificat două trăsături de personalitate ce contribuie în mod special la satisfacția în cuplu. Poate că acestea ar trebui căutate în primul rând la un potențial partener.

Stabilitatea emoțională

O persoană stabilă emoțional nu-și schimbă dispoziția în fața unor întâmplări mărunte. Reacțiile sale sunt proporționale cu evenimentele pe care le trăiește și are resurse interioare să-și gestioneze emoțiile și gândurile, fiind conștientă de sine. Abordează cu calm orice eveniment și manifestă independență față de ceea ce se întâmplă în exterior. Pe de altă parte, o persoană instabilă emoțional trăiește permanent cu un sentiment de insecuritate, având deseori reacții disproporționate la evenimentele cotidiene. Are numeroase temeri, trăind cu senzația că nu se află în controlul propriei vieți. Experimentează o gamă largă de emoții într-un interval scurt de timp și pare agitată în dese rânduri.

În cuplu stabilitatea emoțională a partenerilor se manifestă prin discuții deschise și echilibrate, în care cei doi își ascultă unul altuia argumentele și pun interesele cuplului mai presus decât pe cele individuale. Se văd unul pe altul într-o lumină realistă, fără să se idealizeze sau să se desconsidere. Au încredere unul în celălalt și în propriile persoane și înțeleg că fiecare este diferit și vede viața dintr-o perspectivă unică. Se acceptă așa cum sunt, cu bune și cu rele, fără să încerce să se schimbe reciproc. Cei doi înțeleg că diferențele dintre ei îi fac să se completeze iar asemănările îi apropie.

Conștiinciozitatea

A fi conștiincios înseamnă a fi în contact cu conștiința ta, deci a avea o instanță superioară după care te ghidezi. Aceste persoane își conduc viața mai degrabă după principii universal valabile decât după plăcerea proprie. Sunt organizate și demne de încredere pentru că odată ce au stabilit un obiectiv își calculează pașii pentru a-l atinge și îl urmăresc cu insistență. Sunt precise și punctuale și ceilalți simt că se pot baza pe ele. Pregătesc cu multă grijă orice decizie și manifestă cumpătare și precauție. Respectă regulile și pe ceilalți încercând ca, prin libertățile pe care și le iau, să nu afecteze pe cei din jur. Pe de altă parte, o persoană care nu este conștiincioasă se manifestă dezorganizat și imprevizibil. Își conduce acțiunile după propria dispoziție ignorând responsabilitățile și angajamentele. Este nechibzuită, cheltuitoare și nu își stabilește obiective, lăsându-se purtată de evenimentele vieții. Își asumă riscuri pe care nu le calculează cu atenție. Poate fi percepută ca fiind o persoană leneșă. Sfidează regulile și drepturile celorlalți.

Conștiinciozitatea în cuplu se manifestă prin faptul că fiecare partener este prezent și implicat. Odată ce și-a asumat relația, fiecare o va pune pe primul loc în viața sa și va urmări cu perseverență obiectivele cuplului. Partenerii conștiincioși se asigură că își fac partea în relație și respectă legământul luat. Toate deciziile luate pun cuplul în centru și sunt urmărite cu determinare. Partenerii conștiincioși sunt atenți la relație și au grijă să evite capcanele monotoniei, neglijării și învinovățirii celuilalt. Fiecare se gândește mai întâi care este responsabilitatea sa proprie legat de orice eveniment din relație și numai ulterior care este responsabilitatea celuilalt.

Așa cum spuneam, dintre toate trăsăturile de personalitate, acestea două au fost identificate de către psihologi ca fiind cel mai strâns legate de satisfacția din relația de cuplu.

Dar ce facem dacă nu le avem noi înșine într-o măsură corespunzătoare?

Ei bine, va fi greu să atragem un partener stabil emoțional și conștiincios dacă noi nu suntem așa. Primul pas în această situație este să îmbunătățim în dreptul nostru aceste trăsături. Numai așa le vom putea recunoaște la ceilalți și îi vom putea atrage pe cei asemenea nouă.

De multe ori nivelul redus al acestor două calități este răspunsul pentru care nu reușim să construim relații stabile de cuplu. Pentru îmbunătățirea lor se poate lucra într-un proces terapeutic din care vom ieși mult mai pregătiți să inițiem și să păstrăm relații de cuplu satisfăcătoare.

Photo by Ryan Holloway on Unsplash

POSTEAZĂ UN COMENTARIU:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.