Uneori viața ne trimite încercări grele. Pornim la drum în viața de cuplu entuziaști, de obicei tineri și energici. Suntem stăpânii lumii și, uniți fiind, ni se pare că nimic nu ne poate sta în cale. Dar realitatea nu este întotdeauna așa. Chiar dacă cei doi sunt în armonie și echilibru unul cu celălalt, în viața lor pot apărea evenimente dramatice cum ar fi: o boală gravă a unuia dintre parteneri, un accident cu urmări de invaliditate sau handicap, pierderea unei afaceri sau a unui loc de muncă în care s-a investit foarte mult, pierderea unei sarcini sau a unui copil și, din păcate, multe alte situații de viață foarte solicitante.
În aceste momente, oricât de sudat este un cuplu, este nevoie de eforturi conștiente pentru a se păstra pe linia de plutire. Genul acesta de evenimente afectează capacitățile și resursele celor doi și astfel, dintr-o dată, unul dintre parteneri se poate trezi că este nevoit să facă mai mult, să-și sacrifice anumite obiective sau să suporte scăderea drastică a capacităților sale și limitarea potențialului său.
Aceste evenimente vin cu învinuiri, resentimente, așteptări nerealiste, neasumare, îndepărtarea de celălalt și multe alte trăiri negative între parteneri. Acestea nu sunt altceva decât propriile mecanisme de coping ale celor doi, mijloace de apărare în fața noii realități pe care sunt forțați să o integreze.
Un cuplu funcțional și echilibrat este dintr-o dată solicitat să facă față unor provocări majore venite pe neașteptate pentru care cei doi nu au prevăzut nici un plan. Această situație poate fi foarte solicitantă și uneori duce chiar la destrămarea relației. Nu este ușor să rămâi în picioare atunci când totul pare că se năruie în jurul tău.
Din fericire, există speranță și pentru cei aflați în această situație. Ei nu trebuie să treacă singuri prin încercare și pot solicita sprijinul unui psihoterapeut care să-i călăuzească în restabilirea echilibrului. A aduce într-un cabinet de psihoterapie durerea lor și criza prin care trec este o manieră foarte adaptativă de a reacționa.
Este bine știut faptul că în momente de criză resursele noastre se diminuează și acționăm impulsiv, prin mecanisme automate de supraviețuire dezvoltate de specia umană de-a lungul timpului. Dar, prin atragerea unei a treia persoane în procesul de analiză a situației, putem reuși să calmăm apele și să diminuăm impulsivitatea.
Psihoterapeutul poate fi pentru voi un element neutru care să aducă echilibru, să vă ajute să comunicați unul cu celălalt și să vă auziți mai bine nevoile și disponibilitățile. Acesta vine cu experiența altor situații similare întâlnite, în același timp se raportează cu mai multă obiectivitate la criza prin care trece cuplul vostru. Astfel, îi puteți acorda psihoterapeutului poziția de arbitru și mediator, lucru de care au mare nevoie două suflete rănite, fiecare în felul său sau amândoi în feluri similare.
Photo by Nathan McBride on Unsplash