Pe templul lui Apollo din Delphi stă scris celebrul îndemn: “Cunoaște-te pe tine însuți!” Filosofii antici au înțeles că înțelepciunea și cunoașterea încep cu propria persoană, așa cum Aristotel afirmă: “Cunoașterea de sine este începutul înțelepciunii”. Dar de ce este oare atât de important să te cunoști pe tine? Pentru că trăim într-o lume complexă, în care suntem chemați să ne adaptăm cât mai bine. Gradul nostru de adaptare sporește speranța de supraviețuire, crește calitatea vieții și favorizează șansele de procreare.
Așadar, suntem datori să cunoaștem lumea cât mai bine, dar provocarea constă în faptul că fiecare dintre noi este, la rândul său, o parte din această lume. Cu alte cuvinte, cel ce dorește să studieze este el însuși obiect de studiu. Încercăm să înțelegem lumea înconjurătoare cu ajutorul minții și psihicului uman. Dar aceste instrumente de cunoaștere sunt chiar ele într-o permanentă interacțiune cu exteriorul.
Atunci când aflăm ceva, acel lucru ne influențează mintea și gândurile și din acel moment nu vom mai privi niciodată lumea cu aceeași ochi. Trecând la un nivel superior și privind prin alte lentile, putem iarăși să reluăm ciclul și să descoperim lucruri noi care ne vor schimba încă o dată gândurile și mintea.
Cum putem așadar cunoaște ce este stabil și etern? Care enunțuri sunt principii și care enunțuri sunt păreri sau opinii? La aceste întrebări putem să răspundem doar întorcându-ne spre interiorul nostru, pentru a cunoaște modul de a gândi, de a percepe, de a simți, de a lua decizii, de a ne motiva sau de a acționa. Atunci când începem să ne cunoaștem parametrii acestor procese proprii putem face diferența între cele ce vin din interiorul nostru și cele ce vin din exterior. În consecință, vom acționa mult mai funcțional și mai adaptativ.
Evaluările psihologice pe care le poți solicita se referă la procesele psihice (gândire, memorie, atenție, voință etc), la personalitatea ta, la temperamentul tău, la modalitatea de adaptare la diverse provocări ale vieții și la multe alte zone ale ființei tale, analizată independent sau în relație cu alții, cu societatea, cu munca sau cu partenerul, copiii, părinții etc.
Atunci când afli cine ești, cum gândești, care sunt resursele și minusurile tale, vei fi mult mai pregătit să acționezi și să reacționezi la orice situație de viață. Vei putea să-ți pui în valoare punctele forte la muncă, în familie și în relații și vei putea să te ferești de situațiile în care ești mai puțin înzestrat și în care te descurci mai greu.
Photo by Garidy Sanders on Unsplash