Problemele tale nu sunt nici mai mici nici mai mari decât ale altora. Te simți capabil să le faci față și nu ești deosebit de îngrijorat. Ai mai trecut prin situații similare și ești încrezător că te vei descurca. De data aceasta însă îți dorești să scurtezi timpul de identificare a soluției. Ar fi bine poate, ca acum să optimizezi chiar decizia și soluțiile pentru care vei opta. Îți aduci aminte din trecut că, deși ai rezolvat multe provocări, uneori a trecut prea mult timp până la soluționare sau ai fi putut chiar să te descurci mai bine. Ți-ai dori ca, de data aceasta, să previi anumite complicații despre care știi că apar inevitabil în situațiile de viață.
Este foarte bine, înseamnă că ai nevoie să stai de vorbă cu cineva care să te însoțească în procesul tău, cineva care are cunoștințe despre psihicul uman. Atunci când apelezi la un astfel de sprijin profesionist vei putea să te ferești de distorsiunile cognitive, de prejudecăți sau raționamente pripite, ți se vor deschide perspective noi asupra problemelor tale și asupra relațiilor umane în care ești integrat. O altă persoană care nu este implicată emoțional în vârtejul vieții tale de zi cu zi și care are pregătire și cunoaștere în domeniul psihicului uman va aduce claritate și calitate procesului tău, asigurându-se că respecți condiționările tale umane: dorințe, nevoi, emoții și sentimente.
Poți solicita consiliere pentru probleme dintre cele mai variate: decizii de carieră, îmbunătățirea abilităților tale de părinte, dificultăți de relaționare, prevenirea epuizării, construirea unui mod de viață sănătos, managementul timpului, îmbunătățirea relațiilor și a abilităților de comunicare, decizii de schimbare a reședinței, în special dintr-un oraș în altul sau dintr-o țară în alta și multe, multe alte probleme pentru care prioritatea ta este să optimizezi o decizie sau un proces sau să previi anumite dificultăți.
Uneori, când situația impune, consilierea se transformă în psihoterapie. Aceasta înseamnă că, din cauza unor dificultăți mai degrabă personale, pentru a acționa echilibrat și adaptativ, focusul se mută pe schimbarea ta personală, mai degrabă decât să rămână pe gestionarea factorilor externi. Uneori, când nu putem schimba situația, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.
Consilierea este mai degrabă despre a gestiona optim elemente din exterior, având de cele mai multe ori resursele interne necesare pentru a face acest lucru, pe când psihoterapia este despre a activa și îmbunătăți resurse interne care sunt insuficiente sau indisponibile raportat la provocările din exterior care se cer a fi gestionate.
Photo by Xavi Cabrera on Unsplash