Timp de citire: 3 minute

Ești confuz și trăiești într-un deșert emoțional. Simți că ți-ai epuizat resursele personale și nu vezi cum ai mai putea ieși din situația prezentă. Depresia, furia, vinovăția, regretul, rușinea își întind tenebrele peste viața ta. Speranța că poate fi din nou bine și că lucrurile se pot rezolva este din ce în ce mai departe de tine. Îți este greu să te ridici din pat, să îți faci treaba la muncă sau să îngrijești de cei dragi.

Criza se intensifică pe zi ce trece și în mintea ta încolțește ideea că este, poate, o situație în care să ceri ajutor din afară – să apelezi la un psihoterapeut. Însă monstrul depresiei sau tipare disfuncționale de gândire cu care te-ai protejat în vremuri grele nu-ți dau voie să acționezi. La cine să mergi? Dacă nu este suficient de bun? Dacă mergi și te faci de râs? Dacă te critică și îți spune că nu ești bun de nimic? Dacă totul este numai vina ta? Îndoiala și disperarea acționează și asupra acestei ultime resurse.

În astfel de momente este bine să știi că, indiferent de ceea ce alegi, sigur îți va fi mai bine dacă apelezi la ajutorul unui psihoterapeut profesionist. Motivele pentru care vei simți o schimbare imediată sunt multiple dar este bine să fii conștient măcar de următoarele cinci motive pentru care psihoterapia funcționează:

Relația cu psihoterapeutul

Nevoia de bază a ființei umane este aceea de a fi iubită și acceptată. În cabinetul unui psihoterapeut vei simți din plin cum este să fii acceptat necondiționat și cum este să percepi că cineva are speranță cu privire la situația ta, indiferent cât este de dificilă. Psihoterapeutul este antrenat să discute orice subiect fără a judeca și este antrenat să accepte orice stare de moment în ideea că acesta este un pas către o schimbare dorită de ambele părți. Speranța cu privire la tine și la situația ta este un element crucial de care ai nevoie și acesta este și primul lucru pe care orice psihoterapeut știe să-l ofere.

Introspecția

În orice proces psihoterapeutic se creează un mediu sigur în cadrul căruia vei fi invitat să faci o călătorie onestă în interiorul tău și să te autoanalizezi din multiple puncte de vedere, în special în legătură cu acele aspecte care îți creează disconfort în viața de zi cu zi. O persoană dezechilibrată psihic și emoțional nu mai are resursele să realizeze acest proces în mediul cotidian pentru că este permanent într-o postură defensivă iar focusul este să se protejeze simțind că, dacă pe lângă toate elementele de viață care-i arată punctele sale slabe, le va mai arăta și ea însăși, se va nărui ca persoană.

Procedura psihoterapeutică

Fiecare psihoterapeut are în tolba sa profesională tehnici și proceduri la care apelează și care îți vor construi încrederea că există niște etape, un proces și o finalitate. Chiar dacă țin foarte mult de amprenta personală a psihoterapeutului, aceste elemente există în orice psihoterapie, nu forma fiind importantă, ci existența lor. Vei primi garanția că există un vehicul pentru călătoria ta, înțelegând însă că destinația ta este mult mai importantă decât condițiile de drum.

Contractul psihoterapeutic

Ca în orice domeniu, prestarea unui serviciu este însoțită de identificarea părților și enunțarea unor clauze contractuale, a unor termene și obligații de ambele părți. Aceste elemente angajează participanții și le creează comfortul unei situații familiare. Psihoterapia este adusă pe un teren înțeles de către fiecare dintre noi, obișnuiți fiind ca în viața de zi cu zi să plătim pentru lucrurile pe care ni le dorim și înțelegând că este firesc să existe și alte obligații în afară de cea financiară: prezență, disponibilitate psihică, stabilirea de obiective etc. Contractarea unui serviciu este un proces pe care l-ai mai parcurs și cu alți furnizori și atunci așteptările și disponibilitatea sunt setate iar tu te vei regăsi într-un scenariu de succes trăit și cu alte ocazii.

Impactul fiecărei ședințe

Este greu de crezut că poate exista ședință profesionistă de psihoterapie în care să nu se atingă cel puțin un subiect care să te urmărească până la următoarea întâlnire. Impactul resimțit imediat poate fi uneori chiar negativ dar în mediul securizant creat de relația psihoterapeutică vei înțelege că trăirea și acceptarea emoțiilor negative reprezintă pași spre echilibrul psihic. Există anumite ședințe în psihoterapie cu un impact este atât de mare încât este nevoie de mai mult timp pentru a le procesa. Trăirile revelatoare, noi și surprizătoare te vor face să realizezi că în interiorul tău se întâmplă ceva, îți vor da speranța că se fac progrese și că ești pe un drum ce are la capăt o destinație plăcută pentru care merită să faci orice efort.

Acestea sunt doar cinci dintre motivele generale pentru care psihoterapia funcționează dar în psihoterapia ta individuală vei descoperi mult mai multe motive personale pentru care acest serviciu dă rezultate și a căpătat din ce în ce mai multă căutare și importanță. Pe lângă motivele pentru care psihoterapia funcționează s-ar putea să-ți fie util să citești și despre cât durează un proces psihoterapeutic.

POSTEAZĂ UN COMENTARIU:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.