Timp de citire: 3 minute

Te gândești de ceva timp să apelezi la un psihoterapeut. Această problemă care te urmărește deja de multă vreme pare să îți depășească capacitatea de înțelegere, parcă nici nu mai poți s-o cuprinzi de unul singur. Câteodată ți se pare că ar exista rezolvări atât de simple iar alteori parcă nici nu mai înțelegi de unde să apuci ceea ce ți se întâmplă. Nu mai poți discerne dacă problema e la tine sau la ceilalți, tot ceea ce știi este că trăiești un mare disconfort pe care alți oameni nu par să îl aibă și nu știi cum să-l rezolvi.

Dar eziți să pui mâna pe telefon ca să faci o programare la psihoterapie pentru că este ceva atât de nou, sunt atât de multe necunoscute… nesiguranța te caracterizează în această perioadă a vieții tale iar o astfel de experiență atât de nouă nu face decât să de streseze și mai tare. Cum o să faci? Ce o să spui? Dacă te întreabă cele mai dureroase lucruri?

Hai să îți spun eu, din propria mea experiență, cum va fi atunci când te vei decide să pui mâna pe telefon…

Vei fi întâmpinat de o voce caldă și disponibilă, o voce a unui om care a ales să facă o profesie din ameliorarea suferinței altora, un om care a trecut prin greutăți și el la rândul său și a căutat răspunsuri pe care și tu le cauți acum. Ți se va face o programare într-o zi și la o oră care să îți convină și ție pentru că psihoterapeutul știe că este bine să te întâlnească într-un moment al săptămânii în care să ai șansele maxime să fii disponibil psihic și emoțional și să revii periodic cu ușurință.

Când vei ajunge la prima ta programare, psihoterapeutul va fi avut grijă să fii doar tu cu el astfel încât să nu trăiești un disconfort legat de întâlnirea cu altă persoană, cu clientul său anterior sau cel care va urma după tine. Psihoterapeuții sunt foarte atenți cu timpii de ședință și în cabinetele lor nu există săli de așteptare în care clienții să se intersecteze și să experimenteze momente stânjenitoare.

Vei fi condus într-o cameră în care veți putea beneficia de discreție, vei putea să te așezi pe un fotoliu sau o canapea comfortabilă, să alegi distanța la care stai față de psihoterapeut, ai să poți bea apă și să folosești șervețele dacă ai nevoie. Poate ți se va oferi și un ceai sau o cafea. Ușa va fi închisă pe parcursul întâlnirii și vei observa că vei găsi mediul ca fiind foarte sigur. Psihoterapeutul nu va răspunde la telefoane în timpul întâlnirii și te va ruga și pe tine să faci la fel.

După ce vei fi primit cu căldură și te vei așeza comod psihoterapeutul te va lăsa să deschizi tu discuția prin întrebări simple de genul „Ce problemă vă aduce la mine în cabinet?” la care vei putea răspunde așa cum dorești și să oferi cât de multe detalii dorești. Vei putea să taci, să schimbi subiectul, să plângi sau să te înfurii… Psihoterapeutul este antrenat să îți conțină orice emoție cât de puternică ar fi ea, fără să te judece, transmițându-ți în același timp că te înțelege și că există speranță și pentru cazul tău. Pentru că așa este, pentru orice situație, cât de tragică ar fi ea, există un cuvânt de alinare, o schimbare de perspectivă, un alt mod de a privi lucrurile astfel încât să poți simți o îmbunătățire atâta timp cât există suflare de viață în trupul tău.

Poate că în primele ședințe psihoterapeutul îți va permite să depășești timpul alocat… te vede într-o suferință mare și înțelege că este cazul să te descarci. Astfel, el se va ocupa de prima ta mare nevoie pe care ți-ai neglijat-o atâta timp… aceea de a fi văzut și auzit. Încet, încet, în următoarele ședințe vei simți cum, odată verbalizate problemele pe care le ai, ele nu mai sunt nici atât de mari și nici atât de speciale. Vei descoperi că mulți alți oameni le au și că au decoperit o mulțime de moduri prin care să le facă față. Ceea ce vei putea să începi și tu să întrevezi ca și posibilitate cât de curând.

După un timp vei realiza că psihoterapeutul tău este persoana cea mai apropiată de tine, persoana cu care poți vorbi deschis orice subiect, persoana de la care primești hrană emoțională și, în timp, vei interioriza vocea psihoterapeutului… vei începe să gândești în termeni de „ce ar spune acum psihoterapeutul meu?”… acesta este momentul în care deja ai adus în viața ta echilibrul psihic împrumutat de la psihoterapeut prin intermeidul ședințelor de psihoterapie și este momentul în care te poți gândi că ești, poate, pregătit să funcționezi din nou pe cont propriu…

Photo by iSAW Company on Unsplash

POSTEAZĂ UN COMENTARIU:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.